Kako do boljše energije v timu in celotnem podjetju?

Vas misel na vaš tim ali podjetje navdihne, vam je prijetna, ali ob tem občutite težo, vas prične skoraj dušiti? Prihajate na delo z veseljem, navdihom ali z odporom? No to in še več je energija, ki vlada v timu – energija, ki bodisi žene, navdihuje, poganja ali ujeta, ki ovira, duši in omejuje.

Le to se da spremeniti, in ko se spremeni energija iz take ki duši in ovira v bolj pretočno se vse lepše in lažje odvija – za posameznike, time, podjetje in družbo.

Kako torej do boljšega vzdušja, zanosa, zagnanosti, tistega, kar poganja posameznike in ekipe naprej :-). 

Le to večinoma pri delu ne nastane kar samo po sebi, pa žal, tudi sami družabni dogodki, pikniki, zabave in srečanja, (pogosto imenovani kar teambuilding) kljub temu, da so v tistem trenutku zabavni in sproščeni, pri delu ne prinesejo večjih učinkov. 

Ko se v podjetju odločite, da bi želeli dvigniti energijo – da bi želeli imeti boljše vzdušje, zanos, zagnanost… je najprej porebno razsiskati – KJE STE ? . . . kakšno je trenutno stanje, kaj se dogaja, kako udeleženi doživljajo stanje, kako vi, na čem se to odraža… ob tem pa opredeliti, kaj želite doseči – KAM GRESTE  in temu primerno pripraviti korake za premike v želeni smeri.

Sledijo usmeritve –  KAKO  . . .Odvisno vselej od velikosti podjetja, strukture in predsvem situacije v kateri se nahaja, a večinoma nato s premiki pričnemo z vodstvom – vodjo ali vodstveno ekipo, ki ima največ moči za podporo in širjenje premikov po celotni oganizaciji.

Po dogovoru in usklajevanu in srečanjih z vodstveno ekipo,  pripravmo še načrt KAKO NAPREJ kjer opredelimo korake naprej – ki so bodisi izkustvena interaktivna srečanja še s posameznimi enotami / srednjimi vodjami, srečanja za kolektiv, ali pa tudi kakšna indivudialna srečanja za ključne zaposlene … tako kakor je za delovanje tima ali tudi podjetja najbolj optimalno.

OPAZOVANJE in SPROTNE PRILAGODITVE – Premike sproti spodbujamo, opazujemo preverjamo, prilagajajmo, predvsem pa so potrebne večkratne spodbude, da se utečene navade in vzorci postopoma spremenijo.

Omenjam izkustvena interaktivna srečanja  – kaj so izkustvena interaktivna srečanja? 

So srečanja mene in ekipe, kjer preko praktičnih vaj, izkušenj in pogovorov ekipo vodim, da sama so-ustvarja proces in korake za svoj napredek. Vmes podam nekaj teoretičnih osnov,   nisem pa jaz “predavatelijca” in ostali “poslušalci” temveč so udeleženci aktivno vključeni v so-ustvarjanje vsebine , kajti le tako lahko prejmejo tisto, kar je zanje – za njihovo ekipo najbolj primerno in uporabno – kajti oni daleč največ vedo o delovanju njihove ekipe. 

Prepoznam dinamike in vodim proces, podam včasih kakšno idejo ali namig, povem za kakšno izkušnjo ali dobro prakso od drugje, ki jo lahko morda na svoj način uporabijo, a ključno je, da sami ustvarjajo vsebino in svoj potek izboljšav. Zaradi tega tudi najbolj vedo, čemu so se odločili za kakšne korake, poteze, kajti niso dobili “instant rešitve” temveč so si jo sami ustvarili. Ko to vedo, dobijo več zavedanja svoje vloge, več samoodgovornosti in toliko več verjetno je, da bodo sprembe res udejanili ,

Ta srečanja lahko potekajo v notranjih prostorih, lahko pa tudi zunaj pa prostem in vključimo še kakšno zanimivo aktivnost – a vselej – KLJUČEN JE PROCES ekipe – ne aktivnost sama, in pomembno predvsem, da tisto kar spoznajo, doživijo, lahko uporabijo pri delu. 

Je to Team Building? 

Ja, a a tak, ki omogoči ekipi konkretne premike pri delu –  izboljšanje timskega dela, vzdušja  – a hkrati zahteva tudi prisotnost, zbranost in pripravljenost za so-ustvarjanje korakov.   Doprinese posameznikom, timom, podjetju v različnih oblikah, ter se pozna tako pri ROI kot tudi pri manj merljivih dejavnikih, ki na dolgi rok še bolj vplivajo na delovanje podjetja. 

Kako do še močnejšega tima in zdravega kolektiva?

Ste za krajši  1:1 posvet (on-line) o vašem podjetju, timih in izzivih ter ugotoviti, kako in s kakšnimi koraki bi lahko k temu pristopili? (posvet je brezplačen)

Na posvet se lahko prijavite če:

*Lahko tudi, če ste vodja tima ali vodja HR in iščete  iščete poti za izboljšanje  delovanja tima / timov pri delu; v tem primeru se bomo pogovorili, kakšne so vaše možnosti.

Z oddajo obrazca se strinjate, da bomo vaše podatke hranili v skladu z našo politiko varovanja osebnih podatkov