Omejitve, ki si jih sami ustvarjamo

kako si ekipa ustvari in celo brani svoja omejujoča pravila

Pri team buildingu večkrat opazim, da po tem, ko postavim kakšno skupno vajo, povem navodila, in skupina išče možne rešitve,  si pričnejo ustvarjati omejitve in omejujoča pravila, ki jih nisem podala v navodilih in pravilih vaje. Nekatere skupine to hitro presežejo, ali do tega niti ne pride, medtem ko se pri drugih to močneje odrazi. Pri takih skupinah se zgodi, da je njihov rezultat tudi po 5 x slabši (v času / v zbranih točkah) ali celo, da naloge ne uspejo rešiti, le zato, ker so si postavili omejitve – česa se ne sme, oziroma postavili svoja pravila – kako je prav in kako ne. 

Opažam tudi, da člane, ki podvomijo v omejitve, uspejo ostali utišati, prepričati da ne, da morajo delati “prav” in celo mene včasih kakšna ekipa prepričuje, da so oni delali pravilno – in mi pojasnjujejo ter obrazložijo pravila (ki jim jih nisem podala 😉 ) . 

Pri delu ima lahko tak pojav močne finančne posledice

Na team buildingu gre le za igro – praktično vajo in same točke nimajo posledic – a taka situacija zelo nazorno pokaže, kako si lahko sami ustvarimo omejitve, ki jih ni in kako se lahko v te omejitve ujame celotna ekipa. In tako kot se pojavi pri vaji – igri,  se pojavi tudi pri delu, kjer pa “zbrane točke” ali porabljen čas pomenita veliko – in imata lahko tudi velike finančne posledice. 

Ekipo opozorim, na moje opažanje in ponavadi sami prepoznajo, kje se kaj podobnega dogaja, ter postanejo bolj pozorni. Pričnejo se več spraševati, preverjati, kje so omejitve resnične ter katere so si ustvarili sami. Marsikateri pogovor nanese potem tudi na delovne situacije, kjer si ne dovolijo izven nepotrebnih okvirov, le zaradi prepričanj, da je “tako prav” in ker drug drugega nato v to prepričujejo. 

Včasih se tako zadrževanje nekih omejitev ali omejenega načina delovanja drži celotna organizacija – ker ostali oddelki / timi delajo tako, je tako prav – in drug drugemu so “zgled”, kako se nekaj dela, in kaj je pravilno in tiste, ki podvomijo uspejo utišati s pojasnili. 

 —

Kako je pa pri vas – osebno ali v timu?  Si postavljate kakšne omejitve, ali pravila ki niso potrebna, in bi brez njih lahko delo lažje steklo? Verjetno je prvi odgovor NE, a bodite pozorni, tega pri sebi ponavadi ne prepoznamo. 

Prepoznamo, ko vidimo pri drugih, prepoznamo, ko si dovolimo poslušati druge ali ko se dovolj sprašujemo, kaj je še mogoče, na kar še nismo pomislili. Opazujte 😉

 

Želite več učinkovitosti in zadovoljstva pri delu?

Ste za krajši  1:1 posvet (on-line) o vašem podjetju, timih in izzivih ter ugotoviti, kako in s kakšnimi koraki bi lahko k temu pristopili?

Na posvet se lahko prijavite če:

*Lahko tudi, če ste vodja tima ali vodja HR in iščete  iščete poti za izboljšanje  delovanja tima / timov pri delu; v tem primeru se bomo pogovorili, kakšne so vaše možnosti.

Z oddajo obrazca se strinjate, da bomo vaše podatke hranili v skladu z našo politiko varovanja osebnih podatkov