V sabotaži se lahko najde velika priložnost za ekipo

Pred časom me je kolegica spraševala o Team Buildingu; kako poteka, kakšne so vaje ali ljudje radi sodelujejo… Kopici običajnih vprašanj je sledilo tole: “Eva, a se kdaj zgodi, da kdo noče sodelovati in načrtno sabotira vaje? Ali lahko takšna dejanja vplivajo na potek team buildinga? Ali lahko zrušijo delo, ki si ga naredila s preostankom ekipe?”

Malo sem pomislila in kratki odgovori bi šli nekako takole: ja, ja in ne 🙂 

Pa dajmo te odgovore malo razširiti, ker gre za bolj poglobljena vprašanja, kot se morda zdi na prvi pogled. 

Seveda se zgodi, da niso vsi super zagreti za team building. Razlogi za to so lahko različni: imeli so že več team buildingov, pa to nekako ni bilo to; so preobremenjeni in se jim zdi, da jim to zgolj jemlje čas; zdijo se jim tratenje časa, saj verjamejo, da oni ne morejo spremeniti ničesar in bi se zadeve morale reševati na ravni vodstva. 

Vse so lahko zelo utemeljeni razlogi, a hkrati, ob strokovnem team buildingu, kjer se s pomočjo praktičnih vaj posvetimo dinamikam delovanja tima, udeleženci po začetnem odporu večinoma prepoznajo, da je v tem nekaj koristnega in uporabnega za njih – tako za njih osebno kot tudi za njih kot tim pri delu in pričnejo sodelovati .

Ne vselej – a večinoma.

 Zgodila se nam je tudi že situacija, ko celotna ekipa  ni želela sodelovati,  temveč jim je bolj dišalo pivo in žuranje; v takem primeru sicer spodbudim, da bi nadaljevali, a če se temu pridruži še vodja, žal ne morem narediti ničesar. Tam sem v vlogi mentorja za izboljšavo delovanja ekipe in ne kot paznik, ki bi nekoga silil v sodelovanje. 

Kaj pa, kadar večina ekipe želi sodelovati, izstopa pa en posameznik, ki mu sodelovanje ne diši in prikrito sabotira vaje? 

No, verjeli ali ne, se tukaj lahko skriva možnost ogromnega preboja!

Vselej je situacijsko – ni pravila a večinoma se pozanimam, kaj je razlog za upiranje, spregovorim individualno s posameznikom, da ugotovim, kaj se dogaja. V nasprotju s splošnim prepričanjem, da se mu ne da ali pa je da len ali pa nemara celo “žleht” kot kakšni sodelavci pojasnijo, se običajno za tem skriva neka notranja stiska, ki je ta oseba morda niti še ni ozavestila. Morda gre za nerezrešen odnos v ekipi, ali pa kaj drugega, ponavadi s sabotažo posameznik kaže, da zanj nekaj ne deluje.  Ta stiska se odrazi kot sproži upiranje, sarkazem, pesimizem ali uporništvo. . . Včasih se to lahko rešuje s celotno ekipo, drugič z delom ekipe ali zgolj z dvema, drugič s posameznikom individualno. 

V kolikor je posameznik pripravljen pogledati svoja doživljanja in notranje vzorce, lahko doživi velik preboj in olajšanje, kar vodi tudi k notranjemu zadovoljstvu, boljšemu počutju in nenazadnje boljšemu delovanju ekipe. 

 

Temu jaz rečem zmaga in v različnih oblikah sam kar nekaj takih zmag že videla.

In kaj, če določena oseba kljub vsemu ne želi sodelovati, bo to porušilo delo, ki ga naredimo s preostalo ekipo? 

Ne. V tem primeru delam s preostalim delom ekipe.  Pogledamo, kako na njih vpliva dejstvo, da imajo v ekipi osebo, ki ni pripravljena na sodelovanje in kako bi se dalo situacijo rešiti vsem v prid. Velikokrat se zgodi, da ko opolnomočim preostale člane ekipe, se tudi situacija z uporniškim sodelavcem spremeni in tudi razreši, marsikdaj na povsem nepričakovan način.

Ključno je, da so sodelavci v svoji moči in prenehajo igrati “njegovo (nezavedno) igro” v katero so se nevede zapletli. 

Morda bi se kdo na tem mestu vprašal: pa je počutje posameznika res tako pomembno za delovanje tim-a? 

Ja, absolutno je. 

Ob tem, ko gledamo na ekipo kot na celoto, je treba pogledati tudi na posameznike. Sigurno ste že kdaj slišali za pregovor: “Zaradi dreves ne vidimo gozda.” No, tudi obratno velja včasih za ekipe.  V ekipah marsikdaj zaradi gozda ne vidimo dreves –  s podporo posameznika v ekipi lahko v resnici močno okrepimo delovanje celotne ekipe. 

Aha, je to tisto, kar pregovorno velja “Ekipa je močna toliko kot njen najšibkejši člen” ?

 

Ne pravim, da velja dobesedno, a v kolikor se izkaže da obstajajo v ekipi šibke točke, je ključno iskati kako le te preobraziti, kajti to so področja, kjer ekipi lahko odteka energija in trud vseh se izgublja ali izničuje – kar pa na dolgi rok lahko vodi v trenja, nejevoljnost in vse večje nestrpnosti v ekipi.  Včasih je zato za učinkovito delovanje tima potrebno tudi individualno delo s posameznikom, drugič uravnovestiti odnos dveh ali treh, tretjič preobraziti način sodelovanja, ki je vsem “domač” in še pomislili niso, da bi lahko bil bistveno boljši in za vse lažji.  

 

Želite več učinkovitosti in zadovoljstva pri delu?

Ste za krajši  1:1 posvet (on-line) o vašem podjetju, timih in izzivih ter ugotoviti, kako in s kakšnimi koraki bi lahko k temu pristopili?

Na posvet se lahko prijavite če:

*Lahko tudi, če ste vodja tima ali vodja HR in iščete  iščete poti za izboljšanje  delovanja tima / timov pri delu; v tem primeru se bomo pogovorili, kakšne so vaše možnosti.

Z oddajo obrazca se strinjate, da bomo vaše podatke hranili v skladu z našo politiko varovanja osebnih podatkov