Strokovni pristop k delovanju timov v podjetju

Čemu so nekateri timi navdihnjeni in motivirani, drugi pa daleč od tega?

Kako spodbuditi ter ohraniti zagnanost, povezanost in učinkovitost tima?

Kako od aktivnosti do večje uspešnosti pri delu?

Praktične vaje pri Team Buildingu za razvoj tima so ORODJE, ki nam omogoči uvide v delovanje tima.  Na osnovi teh vaj ekipi omogočimo, da prepozna možnosti in priložnosti za izboljšanje timskega dela pri delu v podjetju.  Če želimo resničen napredek ekipe, je drugi del – refleksija, diskusija in aplikacija, ključen. Brez tega so vaje zgolj igra in se bistvo izgubi. 

 

Si želite več sinergije pri delu?

Za vas sem prava izbira, če:

V kolikor kot “teambuilding” iščete zgolj dobro “animacijo”,  poglobljeno delo na ekipi pa vas ne zanima, za vas nisem pravi naslov.

"V obupu sem mislila, da bi kar vse odpustila, zdaj pa je bolje kot kadarkoli doslej."

Evo mi je predstavila kolegica, ko sem bila povsem obupana nad svojo malo ekipo zaposlenih. V meni se je nabiral bes, in pravzaprav sem dvomila, da lahko “teambuilding” pomaga, a kolegica mi je rekla, naj se vseeno posvetujem z Evo. Ko sva prvič govorili me je še bolj presenetilo, da je Eva želela da se najprej dobiva medve sami, nikakor ne ona z mojo ekipo.

Dobili sva se, ne le enkrat, trikrat in bilo je, kot da se mi je odprla nova perspektiva na življenje, ne le na moj posel, ekipo in sodelavce. Svoje podjetje in zaposlene sem videla v povsem drugi luči in brez da bi se Eva z njimi sploh srečala so se zadeve v podjetju začele postavljati drugače, veliko boljše. Jaz sem postala drugačna – bolj odločna, bolj jasna, bolj samozavestna in sodelavci so se pričeli do mene in do mojega podjetja vesti drugače. Ne vem kako naj opišem, a vse mi je postalo lažje, bolje je steklo. Po nekaj časa smo res izvedli še “teambuildng” oz srečanje s sodelavci v naravi. Tam so se ob skupnih vajah in Evinem vodenju odprle še druge teme in počutili smo se varno, da o njih spregovorimo. Povezali smo se drugače – kot ljudje in kot sodelavci. Bolj jim zaupam, lažje se zanesem nanje.

Od takrat mi je veliko lažje ob misli na moje podjetje, bolj sproščena sem tudi v zasebnem življenju in vse zaposlene sem ohranila, čeprav sem prej mislila, da bi najraje kar vse odpustila. Uspeva nam bolje kot doslej, in odnosi so boljši kot so kadarkoli doslej bili.

Lidija, podjetnica

"Začeli smo se pogovarjati o zadevah, ki smo jih vsi tiščali v sebi..."

Na teambuilding sem prišel skeptičen. Toliko teambuildingov smo že imeli, ponavadi je bilo kaj zanimivega, da nas je navdušilo, a v podjetju je bilo naslednji dan vse enako. 

Tu me je presenetil pristop in od začetka Evino “teženje”.  V bistvu je bilo zabavno, sploh zabavno, ko nam je pokazala, kako sami sebe okoli prenašamo in se pretvarjamo, da je vse OK in to kar kolektivno. In pokazala, kako želimo kar pobegnit od situacije, ki nam ni prijetna – a ravno tam, kjer se nam je skrivala velika priložnost. 

Direktor nam je skoraj ušel, bal se je, da gre za razpad ekipe, ko so se odprle ključne teme. Začeli smo se pogovarjati o zadevah, ki smo jih vsi tiščali v sebi in nihče izrazil in začeli smo manj govoriti in se bolj poslušati. Zrušile so se stene med nami in postavili smo osnovo za drugačna pogovarjanja v podjetju. 

V podjetju se sedaj drugače pogovarjamo. Veliko premikov smo naredili in moram reči, že prej sem rad hodil v službo, a zdaj grem z večjim navdušenjem, ker vidim, da nam res uspeva. 

Matej, vodja nabave

"Obveznosti so bile enake, a jaz sem bila drugačna."

Na Evo sem se obrnila zaradi situacije v poslu (mojem podjetju), v kateri sem se zelo sem trudila, a bistvenega napredka ni bilo.

Potek srečanja mi je bil sprva zelo nenavaden, saj me je namesto pogovora o poslu vodila k opazovanju mojih občutij in niti ne vem kako, a naenkrat je pogovor tekel o mojih povsem osebnih zadevah, za katere niti vedela nisem, da jih kot težko breme nosim v sebi. Nenavadno je bilo, a ob njenem pristopu sem se počutila varno in lahko povsem zaupala v proces. Vodila me je, da sem se s situacijo soočila, se razbremenila in močno mi je odleglo – kot bi se z mene odvalila neka težka skala.

S srečanja sem odšla lahkotna, sproščena, težko opišem, a drugačna.

V naslednjih dneh sem opazila spremembe – ne le v poslu, temveč tudi na ostalih področjih življenja. Najlažje opišem tako, kot bi se vse pričelo na novo. Postala sem bolj samozavestna, bolj odločna, bolj inovativna, ker sem se počutila bolj svobodno. Obveznosti so ostale enake, a jaz sem bila drugačna in k njim povsem drugače pristopala. Do poslovnih partnerjev sem drugače pristopala, bila sem bolj konkretna pri dogovarjanju in naše sodelovanje je prešlo na drugačno, višjo raven.

Tatjana, podjetnica

 

Eva Ferjan

Psihologinja in coachinja. Posameznike in ekipe podjetij vodim k premikom, da namesto odtekanja energij prihaja do vse večjih sinergij.

K premikom v podjetjih vodim na več ravneh – od individualnih podzavestnih vzorcev posameznika, razpletanj dinamik posameznih odnosov, podpore dinamik delovanja timov, kolektiva in tudi premike nezavednih oblik delovanja navzven.

V preteklih dveh desetletjih sem sodelovala z ekipami preko 100 podjetij, med drugim tudi:

Majhni koraki lahko vodijo do velikih sprememb. Prijavite se na elektronske novice in vse nasvete boste dobili direktno v vaš e-nabiralnik. 

S prijavo se strinjate, da vas dodam v bazo email prejemnikov. Od prejemanja sporočil se lahko kadarkoli odjavite.