Od obupa do moči in vpliva

Na zdravje posameznika – tako duševno kot tudi fizično, močno vpliva kvaliteta življenja pri delu – odnosi, kultura vzdušje, način vodenja, posluh, ki ga imajo v podjetju za zaposlene…

Oblikovanje kvalitetnejšega življenja pri delu na dolgi rok lahko tudi podjetju zelo veliko prihrani – kajti bolniške stanejo, nadomeščanja stanejo, tudi slabo vzdušje in počutje stane – saj pada učinkovitost;  zapuščanja zaposlenih in iskanje novih stane . . . in hkrati ugled ter priljubljenost podjetja se tudi gradi  ali pa izgublja s tem. 

 

Tole bo spet cela štala . . . 

pa komaj čakam, da bo za mano, saj vem da bom potrebovala še par dni, da pridem k sebi . . . mi je na individualnem srečanju rekla pomočnica direktorja večje organizacije, ko se je bližal njihov vsakoletni tridnevni dogodek. 

Vprašala sem jo več o tem in kako to, da meni, da bo “štala” in je razlagala več – o preteklih izkušnjah in dogodkih, o ljudeh, ki so med seboj sprti, o tem kako je vse težko in grozno in kako “seveda ni za pričakovati, da bo kaj drugače”. (no ja… morda je pa lahko 😉 )

Do dogodka je bilo le še nekaj dni. 

 

Vodila sem jo, da je prišla v stik s svojim pričakovanjem dogodka, situacije, svoje vloge v njem, da je prešla iz poplave besed kaj vse je in bo narobe, v stik s seboj. Vodila sem jo, da je sprostila nezavedne napetosti, omejitve in razgradila pričakovanja. 

 

Postopoma je vse bolj videla sebe

Po soočanju in razgrajevanju dvomov, pomislekov v zvezi z dogodkom, seboj in drugimi, je postopoma je vse bolj videla sebe. Prepoznavala in začutila je svojo moč in svojo vlogo v situaciji in lahko sva nadaljevali s pogovorom v smeri, kako lahko sama vpliva na potek situacije, na svojo vlogo svoje počutje in doživljanje. 

S srečanja odšla povsem drugače naravnana kot je prišla in rekla –  Ja letos bo drugače – jaz bom drugačna.

In res –  po vseh letih se je dogodek zanjo le drugače odvijal.

Sodelavci so jo s sodelovanjem presenetili. Za trenja, ki so se med nekaterimi odvijala, se ni zmenila, ker je vedela, da nimajo veze z njo in prvič je dogodek doživela v pozitivni luči – v taki kot je bil namenjen in je bil predstavljen strankam in širši publiki.

Rekla je, da je končno sploh videla ven iz “džungle” ter prepoznala, da delajo nekaj velikega, vrednega in prepoznala smisel, veličino celotnega dogodka in vsega za njim. Njen del jo je pričel veseliti – in s tem je lahko tudi povsem drugače pristopila k obiskovalcem in strankam, ki so prihajali. 

Namesto utrujenosti nova energija in zanos za delo

Vprašala sem jo še o utrujenosti – ki jo je pred tem pričakovala  – in te utrujenosti kar ni bilo – namesto nje je bilo zadovoljstvo in nova energija in zanos za delo naprej.  Končno je prepoznala tudi vrednost svojega dela, truda, ki ga vlagala vsa leta in učinka dogodka na okolico.

Njene prve besede meni :

“Ej prav si imela – pa kaj si ti z mano naredila – tole je bilo letos čisto drugače :-)”  

Ja, veliko se lahko spremeni, ko sprostimo svoje notranje ujete moči 😉

Naša notranja stanja lahko močno vplivajo na potek samih dogodkov – v eno ali v drugo smer. 

 

Veliko tega je v nezavednem, nekaj pa tudi v zavednem in pride na dan s pričakovanji kot je bilo “tole bo cela štala”…  Kakorkoli izgleda brezupno, imamo moč, da le to spremenimo in s tem vplivamo na potek dogodka – vsaj na del, ki se odvija za nas in okoli nas. 

S tem smo lahko več zase in pa za okolico – kajti, posameznik, ki se dobro počuti v svoji vlogi, pri svojem delu, izžareva nekaj povsem drugega, kot tisti, ki svoje delo opravlja z muko, le zato ker “mora” oz ker je pač to njegova “služba. 

Namesto “štale” je bil zanjo velik uvid v svoje moči in najboljši dogodek dotlej

Še dobro, da je na najunem srečanju na dan prišlo tako pričakovanje – kajti odprla se je možnost, da se vse kar je bilo skrito za tem in njena ujeta moč sprosti in osvobodi – in prepoznala je, kako močno lahko sama vpliva na potek dogodka, pa tudi kakšen vpliv ima s tem navzven. 

Kako do še močnejšega tima in zdravega kolektiva?

Ste za krajši  1:1 posvet (on-line) o vašem podjetju, timih in izzivih ter ugotoviti, kako in s kakšnimi koraki bi lahko k temu pristopili? (posvet je brezplačen)

Na posvet se lahko prijavite če:

*Lahko tudi, če ste vodja tima ali vodja HR in iščete  iščete poti za izboljšanje  delovanja tima / timov pri delu; v tem primeru se bomo pogovorili, kakšne so vaše možnosti.

Z oddajo obrazca se strinjate, da bomo vaše podatke hranili v skladu z našo politiko varovanja osebnih podatkov