Tabu tema

Na zdravje posameznika – tako duševno kot tudi fizično, močno vpliva kvaliteta življenja pri delu – odnosi, kultura vzdušje, način vodenja, posluh, ki ga imajo v podjetju za zaposlene…

Oblikovanje kvalitetnejšega življenja pri delu na dolgi rok lahko tudi podjetju zelo veliko prihrani – kajti bolniške stanejo, nadomeščanja stanejo, tudi slabo vzdušje in počutje stane – saj pada učinkovitost;  zapuščanja zaposlenih in iskanje novih stane . . . in hkrati ugled ter priljubljenost podjetja se tudi gradi  ali pa izgublja s tem. 

 

Na srečanju vodstvene ekipe je skozi pogovore in vaje na dan prišla TABU tema. 

Vzduše je postalo napeto, in čutilo se je, da je to nekaj, o čemer se “ne sme” govoriti. Direktor je poskušal pogovor ustaviti, utišati, preusmeriti a mu ni uspelo, zato je v trenutku, ko je bilo preveč, kar zapustil prostor. 

 

Sledil je molk, nato pa so pričeli – “evo, tako je to pri nas – ko pride na dan ta tema, se umakne”, in nadaljevali z navajanjem podobnih situacij, ki so se ob tem že zgodile. Tema je bila ekipi pomembna, zelo pomembna, a nihče ni z direktorjem uspel o tem na varen in konstruktiven način spregovoriti. 

 

Vleklo se je več let, v ekipi povzročalo napetost, neprijetno vzdušje in delo ni teklo, kot bi lahko. 

 

Pogovorila sem se z njimi, jih slišala, slišala njihovo stran, stisko in napetost, ki je bila prisotna. 

 

Ko se je vrnil, smo skupaj le spregovorili, a le toliko, da je ta tema za ekipo zelo pomembna, a da jo bomo posebaj obravnavali. 

 

Kasneje sem se sestala z njim, kajti tudi v njem je povzročala tema napetost, ki je ni mogel zdržati, kaj šele komunicirati o njej. Vedel je, da mora na tem nekaj narediti, da ne zdrži več. 

Vodila sem ga, da je prepoznal tisto, kar je bilo tako močno zadaj, za tem, v nezavednem. Postopoma se je sprostil. Situacijo je lahko videl v novi, drugačni luči. Težnjo ekipe je prepoznal, videl, tisto, česar zaradi pemočne napetosti prej ni prepoznal in postopoma so se z ekipo lahko začeli pogovarjato o tistem, kar je bilo vsa leta tabu. 

 

Vsem je pri delu postalo lažje in nevidne skale, ki je ovirala pretok, ni bilo več. Energija je drugače stekla, drugače so začeli sodelovati in celo projekt, ki je več let stal se je naenkrat premaknil, odprl in jim odprl nova vrata na drugo področje.  

Tabu teme, so teme, za katere vsi vemo, da so prisostne – v paru, timu, kolektivu, pa se kar ne da govoriti o njih, oz so poskusi govorjenja o njih bili večkrat zatrti, utišani ustavljeni ali še drugače kaznovani.  So kot skale v rečnem pretoku, boleče, moteče, razdvajajo. 

Ponavadi je ena stran, ki želi o temi na vsak način spregovoriti, jo vidi kot motečo, bolečo ter druga stran, ki ji je tema tudi preveč boleča, zastrašujoča, da bi jo pogledala. 

 

Vsakokrat ko pride kanček tabu teme na dan, napetost naraste in zdi se, da vodi v razpad, razhod, polom, zato se hitro najde težnja, da se le to znova utiša, zatre in nadaljuje z utečenim – čeprav ne optimalnim delovanjem. 

 

Zaradi tabu tem zmanjka povezanosti, pristnega sodelovanja, pride do skritih govoric – in če je to v podjetju tudi do razdvajanja – včasih se taka tabu tema vodstvene ekipe lahko pozna na delovanju celotnega kolektiva.

Soočiti se s tabu temo se zdi nevarno, težko, nemogoče zaradi napetosti in vsebin v nezavednem. Ko dostopimo do tega in rzarešimo situacijo na tej ravni, napetost popusti, in kar se je zdelo tako nepremostljivo postane jasno in najde se vsem ustrezna pot naprej. 

 

Kako do še močnejšega tima in zdravega kolektiva?

Ste za krajši  1:1 posvet (on-line) o vašem podjetju, timih in izzivih ter ugotoviti, kako in s kakšnimi koraki bi lahko k temu pristopili? (posvet je brezplačen)

Na posvet se lahko prijavite če:

*Lahko tudi, če ste vodja tima ali vodja HR in iščete  iščete poti za izboljšanje  delovanja tima / timov pri delu; v tem primeru se bomo pogovorili, kakšne so vaše možnosti.

Z oddajo obrazca se strinjate, da bomo vaše podatke hranili v skladu z našo politiko varovanja osebnih podatkov