Čas, ki si ga vzameš zase, je dragocen

Delo, projekti in težnja po “učinkovitosti” te lahko prevzame, a lahko gre na račun “tebe”

Kot študentka sem bila “pridna”, študirala sem redno, obiskovala predavanja in vaje, se učila v čitalnicah, kjer sem se lahko res učinkovito študirala. V ostalem času sem sodelovala pri projektih in opravljala različna dela preko študent servisa.

Moji dnevi so bili v študentskih letih od zgodnjega jutra do poznega večera kar zelo polni in prišlo je tudi obdobje, ko sem si naložila toliko, da sem si začela odrekati tudi čas za športne aktivnosti in za vse tisto, kar ni “direktno učinkovito”. Možnosti za delo sem imela odprte na več koncih in gnalo me je, da si prihranim dovolj za svoj avto in kasneje tudi za svoj dom. 

Opazila sem, da sem, da ne delam več s takim zanosom kot prej

Nekaj časa je šlo v precej močnem tempu a opazila sem, da ne delam več s tistim zanosom, kot sem prej – da sem vse bolj brezvoljna. Neko popoldne, ko naj bi tudi delala v pisarni, pisarniška dela, kot prej vse popoldneve, sem se le odločila in poklicala, če me lahko kdo zamenja. Zamenjava se je hitro našla, jaz pa sem šla domov, obula superge in po dolgem času šla spet tečt v naravo, v gozd. 

Začutila sem, da je življenje spet steklo skozi mene 🙂

Takrat sem začutila – JAAAA to rabim, nujno, to sem jaz. Začutila sem da je življenje spet steklo skozi mene, obšlo me je veselje in prav spomnim se tistega teka po gozdu, ko sem skozi vrhove smrek opazovala, kako se lomijo sončni žarki in uživala v hvaležnosti, da sem si vzela čas zase. 

Bankovec sredi gozda in močno sporočilo

Naenkrat sem sredi gozda, ko sem šla s poti, na tleh našla bankovec. Bil je v večji vrednosti, kot bi zaslužila v tisem popoldnevu, če bi šla na delo. Sporočilo je bilo več kot močno – vzemi si čas zase, ta čas je dragocen in bogato bo poplačan.

Sporočilo se me je dotaknilo in se mi vtisnilo v spomin v celoti. Od takrat sem si pogosteje namenila čas zase, za tek in za aktivnosti, ki me sprostijo, razveselijo in pustijo, da res življenje teče skozi mene.

Od tega je zdaj preko 20 let in redno si jemljem čas zase, za svoje veselje, tek, kajak ali drugo sprostitev – za tisto kar me navdihne. Včasih je težko preklopiti – a takrat vem – samo prve trenutke je težko, potem pa “steče”.

Med tekom, časom zase in sprostitvijo pridejo najboljše ideje

Kot sem takrat našla bankovec, pa zelo pogosto med tekom tekom oz sprostitvijo v naravi, časom zase, najdem ideje, navdih, jasnost kako naprej. Včasih sedim za računalnikom, se trudim, a kar ni pravega navdiha, ideje . . . .potem grem tečt, hodit ali morda veslat in ideje kar prikapljajo, včasih drugačne morda bolj celostne, kot pa sem jih iskala. 

 

Želite več učinkovitosti in zadovoljstva pri delu?

Ste za krajši  1:1 posvet (on-line) o vašem podjetju, timih in izzivih ter ugotoviti, kako in s kakšnimi koraki bi lahko k temu pristopili?

Na posvet se lahko prijavite če:

*Lahko tudi, če ste vodja tima ali vodja HR in iščete  iščete poti za izboljšanje  delovanja tima / timov pri delu; v tem primeru se bomo pogovorili, kakšne so vaše možnosti.

Z oddajo obrazca se strinjate, da bomo vaše podatke hranili v skladu z našo politiko varovanja osebnih podatkov