Od teka do Team Buildinga in daleč naprej

S tekom sem se spoprijateljila pri 12 letih, ko sem na morju zjutraj tekla ob obali in spoznala, kako prijetno je, ko me kar nese, brez večjega napora oz. mi tudi napor ni bil odveč, temveč le del teka. Do takrat je bilo moje doživljanje teka neprijetno – pomislila sem predvsem na tek krogov okoli šolske telovadnice, ali pa prerivanje na šolskem krosu ter matranje za čim boljše mesto.

Koliko ljudem misel na tek prikliče neprijetna občutja, in niso imeli priložnosti spoznati tiste lepe in prijetne plati teka?

Ob tistem teku ob obali, me je prav to prešinilo – tek je ja prijetna aktivnost in od takrat sem se potem tudi v Ljubljani občasno odpravila na tek po Šišenskem hribu in Rožniku. Večkrat kot sem šla, ljubše mi je bilo. Skozi tek sem tako povsem spontano našla način soočanja s svojimi izzivi na drugih področjih življenja.  

Podobnosti oz. metafore teka in življenja so me prevzele; Koliko se lahko naučim skozi tek, če mu prisluhnem –  če sem pozorna, prisotna in pripravljena prejeti sporočilo teka, sem tudi razmišljala.  – in že v tem je metafora – ki ne velja zgolj za tek, temveč tudi za druge aktivnosti – športne ali tudi nešportne dejavnosti. Kako nam lahko neka dejavnost poda uvide v izzive na povsem drugih področjih, če smo le pripravljeni tem uvidom “prisluhniti”?

Eden takih prvih močnih uvidov, ki se ga prav v živo spomnim je bil ob teku v strm dolg klanec. 

Tekla sem navzgor, klanec se mi je zdel takrat res strm in predolg, da bi kar celega pretekla, a sem se podala nanj z mislijo – “tekla bom kolikor bo pač slo”. Više kot sem bila, bolj sem si dopovedovala – še malo, zaenkrat mi gre, lahko še nadaljujem – in začuda mi je tako uspelo priteči prav do vrha. Spominjam se zadovoljstva, ko sem pritekla gor in ob poti naprej, ki je bila bolj po ravnem in naprej se mi je prav odvijalo v mislih – vidiš, tako glej na situacije, ki se ti zdijo “velik zalogaj” ali morda preveč zate. 

Podaj se na pot, osredotoči se na trenutek v katerem si  in le stopaj naprej, korak po koraku in tisto, kar se je prej morda zdelo povsem preveč bo postalo dostopno.

Spoznanje – oziroma uvid, sporočilo, je prišlo že v zgodnjih srednješolskih letih –  ravno v obdobju, ko sem se počutila, da je vsega preveč, in so se mi nabirale skrbi da ne bom zmogla, in prav spominjam se tistega veselja in hvaležnosti med tekom, ko sem prejela to sporočilo. Vse mi je postalo lažje, pomirilo me je in vedela sem, da bo šlo – korak po koraku. 

Takih in drugačnih uvidov in sporočil sem med tekom prejemala vse več, bili so kot neke vrste drugačni odgovori na moje izzive, vprašanja, situacije in prav pritegnile so me “metafore” in metaforični prenos izkušenj in spoznanj z aktivnosti na življenje. Pričela sem spoznavati te prenose tudi v drugih aktivnostih in še danes jih prepoznavam, vsepovsod.

Spoznanja, ki sem jih dobila skozi aktivnosti v naravi so mi dali navdih za razskovanje raznih povezav, prenosov in raziskovanje naših skritih moči. 

In tako sem ob raziskovanju prebrala članek o Team Buildingu . .. 

Tekom študija psihologije sem prebirala marsikaj in prav spominjam se da sem in internetu prebrala ameriški članek, ki je opisoval Team Building.  Pritegnilo me je kako ekipe podjetij učijo timskega dela skozi aktivnosti v naravi. Pomislila sem – ja to je tako, kot se jaz za življenje učim skozi tek in nekaj mi je prav reklo jaaa, to je zame.  Pričela sem raziskovati več o tem – z vidika timov, dinamik timskega dela, delovanja timov v podjetjih, vodenja ekip v naravi ali na poligonu High Ropes. Izkušnje sem prenašala iz ene aktivnosti v drugo in počasi sem pričela razvijati svoje izkustvene programe Team Buildinga s katerimi sem ekipe podjetij vodila k uvidom v dinamike njihovega timskega dela in prepoznavam, kaj lahko storijo za učinkovitejše in prijetnejše timsko delo. 

Moči posameznika vplivajo na moč ekipe in obratno

Dlje kot sem šla, več kot sem spoznala, raziskala, več novega se mi je odprlo in raziskovalna žilica v meni me ni pustila, da bi kar obstala. Pri timih sem hitro spoznala tudi vrednost dela s posameznikom in spremembo, ki jo lahko že posameznik (sploh pa, če je to vodja) prinese v delovanje celotnega tima, in tudi obratno kako tim deluje na posameznika. Pričela sem raziskovati še globlje –  povezave med nami in kako vplivamo drug na drugega in pa še globlje in obširneje same dinamike znotraj posameznika – posameznikove moči, ki so onkraj tega, kar se sploh zaveda. 

Ključno vodilo je izboljšanje kvalitete življenja – sproščenosti, miru, zadovoljstva in preko tega doseganje zunanjih dosežkov

Od tistih začetnih uvidov pri teku do danes je že preko 30 let. še vedno in še bolj zagnano kot takrat tečem, spoznavam, raziskujem življenje in dajem to posameznikom in ekipam – za izboljšanje njihove kvalitete življenja – pri delu in v celotnem življenju. 

Veseli me, ko vidim, da lahko tekom sproščenih timskih aktivnosti v naravi ekipe vodim do prepoznav tega, kar se dogaja v timskem delu v njihovi ekipi pri delu in možnih korakov in rešitev za izboljšanje le tega, da postane vsem bolj prijetno. Veseli me, ko dobim včasih od udeležencev povratne informacije, da jim je srečanje – čeprav je bilo namenjeno timu, dalo veliko tudi za njihovo osebno življenje. 

Ko se včasih zamislim in pogledam nazaj vidim – kako me je vse skozi življenje vodilo k temu kar počnem.  Koliko dogodkov, ki so se zdeli celo “napačni” svoj smisel v zgodbi mojega življenja 😉 in ja, to je življenje. 

Želite več učinkovitosti in zadovoljstva pri delu?

Ste za krajši  1:1 posvet (on-line) o vašem podjetju, timih in izzivih ter ugotoviti, kako in s kakšnimi koraki bi lahko k temu pristopili?

Na posvet se lahko prijavite če:

*Lahko tudi, če ste vodja tima ali vodja HR in iščete  iščete poti za izboljšanje  delovanja tima / timov pri delu; v tem primeru se bomo pogovorili, kakšne so vaše možnosti.

Z oddajo obrazca se strinjate, da bomo vaše podatke hranili v skladu z našo politiko varovanja osebnih podatkov