Si predstavljate, da si par želi izboljšati odnos in gre zato v Gardaland?

Ko poslušam pričakovanja nekaterij ob povpraševanjih za Team Building – kaj bi imeli kot “team building” in kaj si želijo izboljšati pri sodelovanju pri delu, je marsikdaj približno tako, kot če bi se par, ki si želi izboljšati odnos, podal v Gardaland in pričakoval, da se bo zato izboljšala komunikacija, konflikti da se bodo rešili in v splošnem, da bosta bolj zadovoljna. 

No, Gardaland – če je obema to všeč, je lahko sicer prijetna popestritev, in če si (končno) vzameta nekaj več časa zase in za tisto, kar ju veseli, zabava, je tudi dobrodošlo, a pričakovati, da se bodo zato spremenile vsakodnevne situacije v odnosu, je pač verjetno malo preveč ;-). 

No, tako približno izgleda, ko dobim povpraševanja podjetij, ki bi imeli “team building” in mi povedo, da so npr. lokostrelstvo že imeli, karting tudi, letos bi pa nekaj novega, morda adrenalinski park. Ob tem omenijo še, da bi želeli boljšo komunikacijo in sodelovanje in zato organizirajo “team building”, ampak kaj dosti se ne bi poglabljali in pogovarjali. No, nekateri potem rečejo, da bi imeli še zraven še kakšno predavanje o timskem delu (da lahko vse skupaj opravičijo kot izobraževanje), a pač, tudi to večinoma nima pravega smisla, kajti ključ pri pravem team buildingu so prav interakcije in dinamike v ekipi sami ter proces, ki se odvija in opazuje tekom aktivnosti ter nato skozenj odriva in ozavešča možnosti za ekipo. 

V zadnjem desetletju se besedo “team building” uporablja in celo zlorablja za vse vrste poslovnih družabnih dogodkov, ki pogosto nimajo veze z razvojem tima, a ob kričečih marketinških sporočilih, nekateri obljubljajo skoraj čarobne spremembe v delovanju tima po tem, ko se ekipa sodelavcev udeleži dneva doživetij.

Skupne aktivnosti, druženja, pikniki, športni dnevi, animacije (ki se jih pogosto imenuje Team Building) so sicer dobrodošli v timih, ker omogočijo sproščeno drugačno druženje, drugačno spoznavanje. V zdravih timih, ki dobro delujejo, imajo ponavadi pozitiven in spodbuden učinek;  . . . . kadar pa je želja po spremembi dinamik in vzorcev delovanja tima, ki bodo omogočile lažje sodelovanje, manj izgub, boljše razumevanje, izboljšale odnose in dodale k vzdušju pri delu, pa zgolj aktivni dogodek pač ni dovolj.

Skupna aktivnost (aktivna, ali drugačna – kreativna, kuharska . . .) pa lahko tudi skuži kot ORODJE za prepoznavanje možnosti in priložnosti za izboljšanje delovanja tima.

Team Building programi za Razvoj Tima temeljijo na praktičnih vajah (bolj ali manj aktivnih ali drugače kreativnih),  a te praktične vaje, skupne aktivnosti služijo kot ORODJE, ki ekipi nato omogoča spoznavanje dinamik timskega dela, prepoznavanje vzorcev delovanja ter skoznje možnosti in priložnosti za izboljšanje sodelovanja pri delu. Je tudi orodje, ki odpre vrata za pogovore o tistem, o čemer se ekipa ni pogovarjala, pa je pomembno ali celo ključno za proces sodelovanja. 

Spremembe je nato potrebno uvesti tudi v samo delo, na delovnem mestu, včasih prilagoditi tudi druge dele, druge procese, da lahko vse bolje in lažje steče. Pri nas vas podpremo tudi pri tem, da lahko resnično naredite premike, ki vam bodo prinesli dodano vrednost v delovanu tima. 

Tako da: ko razmišljate o “team buildingu” pomislite, ste pripravljeni res vzpostaviti optimalnejše delovanje tima pri delu (tudi boljše sodelovanje, odnose, vzdušje), premakniti kaj tudi pri delu ali iščete le družaben sproščen dan?

Kako do še močnejšega tima in zdravega kolektiva?

Ste za krajši  1:1 posvet (on-line) o vašem podjetju, timih in izzivih ter ugotoviti, kako in s kakšnimi koraki bi lahko k temu pristopili? (posvet je brezplačen)

Na posvet se lahko prijavite če:

*Lahko tudi, če ste vodja tima ali vodja HR in iščete  iščete poti za izboljšanje  delovanja tima / timov pri delu; v tem primeru se bomo pogovorili, kakšne so vaše možnosti.

Z oddajo obrazca se strinjate, da bomo vaše podatke hranili v skladu z našo politiko varovanja osebnih podatkov