Poslovni Coaching – podzavest vodi, da razrešimo situacijo tam, kjer je to najbolj potrebno

Živimo v svetu ločevanja, individualnosti, pa vendar je vse precej bolj povezano kot si predstavljamo. Drug na drugega sovplivamo bolj kot si mislimo, znotraj nas je veliko več povezanega, kot si mislimo, posel in zasebno življenje sta povezana in prepletena, tudi bolj in drugače, kot si predstavljamo. 

Te povezave so neopazne, nevidne. Ker živimo v družbi, v kateri se o tem ne govori, niti ne pomislimo, kakšna vse so so-vplivanja in povezave med nami in znotraj nas. Kadar z razmišljanjem ne pridemo do rešitev, se pogosto pokaže, da je ključ do rešitve drugje, ne tam, kjer ga iščemo. 

Tako gre tudi poslovni coaching lahko precej izven okvirov samega posla in tako vodi do rešitev, do katerih, v kolikor bi ostali zgolj v poslovnem okviru, nikoli ne bi prišli.

V podjetjih večkrat izvajam tudi Poslovni coaching ali za vodje Vodstveni coaching – ki je namenjen učinkvitejšemu delovanju pri delu, boljšemu vodenju, iskanju jasnosti in poti naprej pri (poslovnih) izzivih, ali pa spodbudi in podpori pri preskoku na višjo raven delovanja. 

Sama uporabljam Sync2win pristop, kjer je ključno razreševanje tistega kar je pod-površjem – podzavestno in našemu racionalnemu umu nedostopno, nevidno, a vodi in usmerja naše vedenje, in odzive, ki jih opazimo na površju. 

Na posel še kako vpliva to, kar se dogaja v nas

Zanimivo je, ko udeleženci pridejo s pričakovanji, da se bomo pogovarjali le o poslu, in poslovnih situacijah, pa se večkrat zgodi, da se vsa energija nabira okoli zasebnega nerazrešenega izziva, po možnosti preteklega, ki so ga “pometli pod preprogo” oz. je bil takrat prevelik, prezahteven, da bi se lahko varno in konstruktivno z njim soočili.

Tu sem zaradi posla . . . 

Nekateri v taki situaciji ustavijo z besedami kot: “ne morem razreševati zdaj tu te zasebne zadeve, saj sem tu zaradi posla,” , a pojasnim, da je sama poslovna situacija, ki sva jo odprla, pokazala prav v to smer, da je to tisto, kar mora biti razrešeno, da bo situacija pri poslu lahko stekla. 

Ko jim pojasnim, da je vse OK in da bodo s tem najbolj prispevali k razrešitvi poslovne situacije, zaupajo in se prepustijo vodenju. Po krajšem ali včasih daljšem procesu soočanja in razreševanja notranjih “nevidnih” ovir in zank, lahko povsem ne-logična iracionalna povezava med življenjem in poslom, postane jasna in situacija pri poslu postane jasnejša, lažja, se razreši ali postane pot naprej očitna. 

Rešitve in jasnosti, ki sežejo dlje

Včasih se tako razreši poslovni odnos, ki je bil morda celo za obstanek podjetja ogrožujoč. Drugi dobijo jasnost ob zahtevni poslovni odločitvi. Nekateri tako uspejo ob delu zaživeti tudi svoje življenje, ki je bilo morda prej že več let na “stand by” oz. na čakanju na boljše čase, nekateri pa naredijo preskok, po možnosti po daljšem času “vrtenja v krogih” in iskanja poti naprej. 

Pri vodjah timov se je tako tudi že sprostila napetost, ki je držala na mestu celoten tim, ali pa so končno lahko spregovorili s sodelavci o čem, česar že več let niso uspeli spregovoriti in razrešiti. 

Olajšanje tudi na drugih področjih

Še več pa je, da ko se ta ključna zanka pri posamezniku razreši, ne le da pri poslu steče tisto, kar se je ustavljalo, temveč se tudi na drugih področjih – v zasebnem življenju ali drugje, poznajo pozitivni učinki, marsikdaj, so še večji kot v poslu – oz gredo pri poslu in življenju “z roko v roki”. 

Zapletena situacija v poslu je že marsikoga takole pripeljala do olajšanja še veliko večjih bremen, ko so jih v življenju nosili s seboj, pa se jih še zavedali niso 🙂.

Globinske razrešitve namesto krpanja na površju

V kolikor bi stranko vodila le “na površju” torej le v mejah racionalnega uma, nikoli ne bi prišla do take razrešitve.

Prišla bi lahko do “quick-fix” rešitev na površju. V nekaterih primerih je to tudi dovolj, za tisto konkretno situacijo.  A kadar je zadaj za situacijo večji nerazrešen vozel, kadar se “quick fix” površinske rešitve ne obnesejo ali pa se podirajo, je ključno reševati celostno, sicer se ta zaplet kar nadaljuje, povečuje in ali pa se pokaže kot zaplet v drugi situaciji, morda še precej zahtevnejši…


Želite več učinkovitosti in zadovoljstva pri delu?

Ste za krajši  1:1 posvet (on-line) o vašem podjetju, timih in izzivih ter ugotoviti, kako in s kakšnimi koraki bi lahko k temu pristopili? (posvet je brezplačen)

Na posvet se lahko prijavite če:

*Lahko tudi, če ste vodja tima ali vodja HR in iščete  iščete poti za izboljšanje  delovanja tima / timov pri delu; v tem primeru se bomo pogovorili, kakšne so vaše možnosti.

Z oddajo obrazca se strinjate, da bomo vaše podatke hranili v skladu z našo politiko varovanja osebnih podatkov